det centrala i kyrkan behöver bli begripligt för "vanligt folk"

Fram till i mitten på förra seklet var alla svenskar tvungna att vara med i Svenska kyrkan. Vi har verkat i en monopolbransch, som nu dock håller på att brytas upp. I ett monopol, med kunder som måste köpa ens varor och tjänster och som kyrkan själv är fri att prissätta, är inte direkt en miljö som premierar nytänkande. 

Som egenföretagande konsult kring ledarskap och förändringsprocesser, är utveckling och förnyelse min livsluft. Jag kan inte undvika att även i min prästroll agera entreprenöriellt och med en ständig vilja att testa nya och förbättrade arbetssätt och idéer.  Min praktiska erfarenhet är dock att detta inte alls fungerar i den organisationskultur som råder inom vår kyrka. Därför har jag numera en organisatoriskt fri roll som präst. Inom vår kyrka, men inte anställd av den. 

Medan vi inom kyrkan alltid har haft ett ”produktionsorienterat tänke- och arbetssätt, där vi har Jesus Kristus som vi ska ”ha ut” till folk, så tänker jag tvärtom. Efter alla år inom näringslivet tänker jag istället ”kundorienterat”. Vem är kunden? Vad behöver hen? Vad längtar hen efter, medvetet och även omedvetet? 

Jag vill prata om och gärna ifrågasätta det vi står för teologiskt inom vår kyrka. Det har jag alltid älskat, men upplever att det finns en rädslokultur som gör att vi inte pratar om det centralaste vi har; vår tro och vår övertygelse. Men inte bara det; Jag vill att det vi har som kärna i vår kyrka ska ha en relevans, begriplighet och funktion för ”vanligt folk”. En religion ska vara till för något bra och uppbyggligt. Något attraktivt som människor vill söka sig till och delta i. Vi behöver renovera och syresätta hela vårt sätt att tänka om våra kyrkoläror. Det vill jag bidra till – vill du vara med?

 

Präst i SVT

Jag är expert och själasörjare i SVTs serie ”Gift vid första ögonkastet”. Som präst hjälper jag till att matcha ihop singlar i hopp om att ett arrangerat äktenskap kan vara vägen till den stora kärleken. Jag var med redan under säsongen II som sändes våren 2016. Under våren 2017 sänds säsong III. Välkommen att titta!

Foto: Janne Danielsson /SVT

Foto: Janne Danielsson /SVT

Församling i en ny tid

Arbetar du inom en församling och känner att ni behöver utmana er själva och era medarbetare att komma till en helt ny nivå i det att vara en församling? En nivå där vi som människor och organisation lever ur vår fulla potential. En nivå där vi blir attraktiva och att allt fler kommer till oss. 
          Boka en föreläsning som ett inspirerande smakprov, en halvdag som ett första ”pröva på”, eller kanske flera utbildningstillfällen för att träna in nya färdigheter och växa på allvar.