Luther som Whistle-blower

Är vi mogna för en ny reformation 500 år efter Luthers dito? Vågar vi se oss själva i spegeln och inse vad vi i kyrkan måste ändra? Kan vi fira reformationsminnet tillsammans med den katolske påven i höst i en anda av att vi tillsammans ska flytta fram våra positioner? Inte bara jämka småsaker med flerhundraåriga rötter? Min övertygelse är att vi efter 500 år behöver en ny reformation. Att vi lyssnar på de whistleblowers som ändå finns i kyrksverige. Men vi har odlat fram en organisationskultur som bygger på rädsla, vilket i sig är motsatsen till det vi bör stå för; Kärlek!

Read More

Jag söker mig till det som inte är av denna världen

Trots ifrågasättanden och tvivel tackade jag under försommaren ja till att medverka som TV-präst under andra säsongen av "Gift vid första ögonkastet". I min roll som TV-präst försöker jag berätta om den gudomliga kärleken inom äktenskapet. Ja, inte bara tala. Tillsammans med deltagarna gör vi den kärleken i olika övningar. Jag försöker visa mod, både i en produktion som inte är lätt och i relationer som gnisslar. Försöker vara lugn och öppen även när det kommer ifrågasättanden och dömande mot det jag står för. Jag försöker be om och ta emot hjälp och råd när det blir en knepig situation. Så här passar jag på att be dig som läsare av detta: Hjälp mig när jag vinglar. 

Read More

Andras annorlunda andlighet

Jag drar mig undan en stund från klostret som blivit mitt hem sedan en dryg vecka. Det är mycket jag inte förstår. Jag frågade t ex fader Antoanne idag när vi hängde tvätt, vad det är för vits att gå i gudstjänst fyra gånger om dagen? Det blev inte så bra. Jag tror inte han hade fantasi nog att förstå frågan. Kanske han såg det som att jag frågade vad det var för poäng med att andas? Ibland känns världarna väldigt avlägsna.

Read More

Vad kan kyrkan leverera?

Det första jag fick lära mig som konsult var att jag måste vara en utekatt. En som klarar sig, ja egentligen finner sin livsluft, ute på egna äventyr och förmår överleva, eller helst leva gott på det. En som inte är beroende av stugvärmen och ett bortklemande med fisk och grädde av andra som förser en med allt man kan tänkas behöva. Ja, jag är en utekatt. Både som konsult och präst. Jag har klarat mig på egen hand. Jag har skapat min egen utkomst, mina egna metoder, mitt eget liv. Jag är inte rädd varken för min försörjning, att arbeta hårt eller var jag ska sova nästa dag. Hur är kyrkan i jämförelse?

Read More

Religion är farligt

I en stark andlig upplevelse i en kyrka i Nasaret tog jag det drastiska beslutet att inte kalla mig kristen. Att kasta loss från fadershuset. Smärtsamt, men detta var så jag förstod att jag skulle göra. Jag vill inte vara en del av en farlig och skadlig religion. Jag är beredd att offra vad som helst för det. T.o.m. min egen andliga identitet. I praktiken upplevde jag dock senare att jag inte behövde ta det steget.

Read More